Nutrición SEEN

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The GLIM consensus approach to diagnosis of malnutrition: A 5-year update

Cederholm T, Jensen GL, Correia MITD, et al.

03 de julio de 2025

The Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM) introduced an approach for malnutrition diagnosis in 2019 comprised of screening followed by assessment of three phenotypic criteria: weight loss, low BMI, and low muscle mass, and two etiologic criteria: reduced food intake/assimilation, and inflammation/disease burden. This planned update reconsiders the GLIM framework based on published knowledge and experience over the past five years.

Revisión de las Guías de práctica clínica en Nutrición SANCYD 2024

20 de mayo de 2025

Los objetivos de este libro han sido analizar algunas de las GPC más actuales y relevantes en nutrición clínica y dietética con impacto en la práctica clínica diaria en aquellos temas que sean prioritarios en nuestra labor asistencial y tratar de establecer criterios de calidad con el fin de adquirir habilidades para la realización de una lectura crítica de estas GPC.

Recomendaciones de “qué no hacer” en Endocrinología y Nutrición.

Juan José Díez, Emma Anda, Irene Bretón, Cintia González-Blanco, María Miguélez, Ana Zugasti, Alberto Fernández.

30 de enero de 2025

Endocrinología y Nutrición (SEEN) sobre «qué no hacer» en la práctica clínicaRecommendations of the Spanish Society of Endocrinology and Nutrition (SEEN) on «what not to do» in clinical practice.

Guía ESPEN para el tratamiento nutricional de la fibrosis quística.

Michael Wilschanski a, Anne Munck b , Estefania Carrion c , Marco Cipolli d , Sarah Collins e , Carla Colombo f , Dimitri Declercq g , Elpis Hatziagorou h , Jessie Hulst c, i , Daina Kalnins , Christina N. Katsagoni, Jochen G. Mainz, Carmen Ribes-Koninckx, Chris Smith, Thomas Smith, Stephanie Van Biervliet, Michael Chourdakis

30 de enero de 2025

Cystic fibrosis (CF) is a life-threatening genetic disorder that occurs in all ethnic groups. The incidence of CF is about one in 3,500 white births in Europe. The mean prevalence in the United States (US) and the European Union (EU) is similar, 0.74 and 0.80 in 10,000 persons, respectively.

ESPEN practical guideline on clinical nutrition in hospitalized patients with acute or chronic kidney disease.

Sabatino A, Fiaccadori E, Barazzoni R, Carrero JJ, Cupisti A, De Waele E, Jonckheer J, Cuerda C, Bischoff SC. Clin Nutr. 2024 Sep;43(9):2238-2254

17 de diciembre de 2024

Guía práctica de la ESPEN sobre nutrición clínica en pacientes hospitalizados con enfermedad renal aguda o crónica.

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